Pécs környéki szállások, programok, látnivalók

útiterveim Belépés
Hétvégére
Következő nyaralásra
Egyszer megnézném

Jakováli Haszan dzsámija

  • Jakováli Haszan dzsámija, Pécs

  • Jakováli Haszan dzsámija, Pécs (2.kép)

  • Jakováli Haszan dzsámija, Pécs (3.kép)

Egy csodás keleti utazás első lépéseit tehetik meg a látogatók a magyarországi török építészet egyik remekművében, a pécsi Jakováli Haszan-dzsámiban. Ez az egyetlen a magyarországi török hódoltság egykori területén tálalható muszlim imahelyek közül, amely szamárhátíves ablakaival, kupolás terével és csaknem ép minaretjével együtt teljes egységében fennmaradt. A 17. században élt török tartományvezetőről elnevezett dzsámi négyzetes alaprajzú, kőből és téglából épített, kupolával fedett épület.

A dzsámi jobb oldalán magasodik a karcsú minaret, amelynek erkélyéről naponta ötször hívta imára a muszlim hívőket a müezzin.
A dzsámi kiállítóterében „Allah útján" címmel új kiállítás tekinthető meg, melynek segítségével a látogató az iszlám kultúra és vallás világába kap betekintést: „az iszlám öt oszlopának" tartott - a muszlim hívő által betartandó - alaptételeket tárgyak jelképezik négy fülkeszerűen kiképzett tárlóban, míg az ötödik és egyben legfontosabb tétel, "a hit megvallása", a terem mennyezetén olvasható arab írással.
A tárgyak javarészt a 16. századból, illetve a dzsámi és a hozzá kapcsolódó kolostor építőjének, a 17. században élt Jakováli Haszan pasának a korából származnak, s a tükrökkel borított teremben különös hangsúlyt nyernek. A látogató a kiállító helyiségből egy sötét folyosón juthat el magába a dzsámiba, amely fénnyel átitatott belső terével hatásos ellenpontja a felé vezető útnak.

Mikor? Nyári nyitvatartás április 1-től október 31-ig: hétfő kivételével naponta 10.00-18.00 óráig, pénztárzárás 17.30-kor

Téli nyitvatartás: péntek, szombat, vasárnap 10.00-1600 óráig látogatható a kiállítás, pénztárzárás 16.00 órakor.
A többi napon a kiállítás csak előzetes bejelentkezéssel látogatható. Bejelentkezés a látogatás előtt min. 24 órával, a +36 20 400 9301 telefonszámon.

Értékelések  Írjon értékelést

A megye további kiemelt ajánlatai

Nézz körül máshol is

 
Ez az oldal cookie-kat használ, hogy biztosítsa a legjobb felhasználói élményt. Rendben